Gozleme czyli tureckie chlebki możemy nadziewać dowolnym farszem. Wegetariańska wersja sprawdza się idealnie. Zdecydowanie polecam - są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Gozleme - tureckie chlebki z warzywno-serowym nadzieniem
Ciasto:- 450 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju
Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na 8
minut, aż zacznie się pienić.
Do dużej miski przekładamy mąkę oraz sól. Dodajemy zaczyn
oraz ciepłe mleko i zarabiamy nożem. Następnie całość wyrabiamy dłońmi do
uzyskania gładkiego ciasto, odchodzącego od dłoni. Przekładamy je do
wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na
30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach
mniej więcej 20 cm na 34 cm, 3 mm grubości. Na połowie każdego prostokąta
układamy po 1/4 farszu, pamiętając by zachować ok. 1 cm odstęp od brzegu. Placki
składamy dociskając mocno brzegi.
Na rozgrzanej patelni przetartej odrobiną oleju smażymy
placki na złoty kolor - ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Farsz:
- 250 g twarogu typu włoskiego
- 270 g sera typu feta
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 kolby ugotowanej świeżej kukurydzy lub kukurydza z puszki
- sól
- pieprz
- imbir
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor po kolei warzywa-
cebulę i marchewkę. Przekładamy do miski, dodajemy pokruszony twaróg oraz fetę,
kukurydzę odsączoną z zalewy i całość dokładnie misezamy. Doprawiamy solą,
pieprzem, octem balsamicznym i imbirem.
Kukurydza nie przesładza trochę tego przepisu? Myślę, że marchewka i tak już dużo tej słodyczy podaruje
OdpowiedzUsuńKwestia gustu ;) . Słodycz warzyw równoważy imbir oraz ocet balsamiczny.
Usuń