Ciasto śmietanowe z borówkami
Spód: (blacha 25 x35 cm)- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy
masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy
jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części - większą ok. 2/3 i
mniejszą ok. 1/3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalki na 2
godziny lub na całą noc do lodówki.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach równo rozprowadzając ją po dnie blaszki do pieczenia - delikatnie dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Studzimy.
Masa
śmietankowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie
śmietankowe bez cukru
- 1 kg kwaśnej gęstej
śmietany 18% w temp. pokojowej
- 650 g borówki
amerykańskiej
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, następnie porcjami po łyżce cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie
dodajemy przesiany budyń i dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy porcjami śmietanę - mieszamy ręcznie delikatnie tak,
aby piana nie opadła. Wykładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy borówki.
Na owoce ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
Ciasto zostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem
posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz