Sezon na jagody i borówki w pełni. Rożki na domowym cieście francuskim z tymi owocami smakują doskonale. Polecam.
Rożki francuskie z jagodami/ borówkami
Składniki na ok. 18 rożków
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 150 g miękkiego
masła
- 220 g zimnej wody
- Do środka - 250 g
zimnego masła
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, robimy kopczyk, dołek i wylewamy do
niego wodę. Zarabiamy nożem, dodajemy
masło w kawałkach i szybko wyrabiamy ciasto - jedynie do połączenia
składników. Z ciasta formujemy kulę, nacinamy na krzyż na górze, owijamy w
folię i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, a potem do lodówki na 30 minut.
W między czasie zimne masło przekładamy pomiędzy
2 kawałki papieru do pieczenia lub foli. Rozbijamy je wałkiem na kształt
prostokąta. Z lodówki wyjmujemy ciasto, wykładamy na blat (najlepiej zimny
marmurowy) podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt 1 raz dłuższy od kawałka
masła i o takiej samej szerokości co masło. Układamy masło i zaklejamy w
cieście. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Zaczynamy składanie i wałkowanie - za jednym razem 2 tury:
- jedna tura prosta - tzw. złożenie na 3
Przy każdej nowej turze obracamy ciasto
tak, aby złożenie zawsze było z boku. Ciasto wstawiamy do zamrażalki na 10
minut, potem do lodówki na 20 minut i powtarzamy wałkowanie - 2 rundy tzn.
jedna prosta i jedna podwójna. Znowu do
zamrażali na 10 minut i do lodówki na 20 minut. Ciasto jest już gotowe do
użycia. Gotowego ciasta uzyskamy ok. 1160 g, co odpowiada mniej więcej 3
opakowaniom ciasta francuskiego ze sklepu.
Farsz:
- 600 g borówki amerykańskiej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Owoce mieszamy z mąką i cukrem.
Ciasto dzielimy na trzy równe części.
Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach
nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów
każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami
ciasta).
W jednym rogu układamy łyżkę farszu.
Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy
po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3
nacięcia. Pieczemy w temp. 230 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor. Jeszcze
ciepłe pokrywamy lukrem (sok z cytryny +
cukier puder ile zabierze).
Ale to musi byc słodziutkie, koniecznie będe musiała takie przyrządzić :P
OdpowiedzUsuń