sobota, 29 czerwca 2013

Pistacjowe herbatniki

Dziś u mnie w kuchni pistacjowe szaleństwo. Słoiczek pistacjowego pesto już czeka w lodówce, na stole zaś królują pistacjowe ciasteczka. Dla miłośników pistacjowych orzeszków, kruchych ciasteczek i białej czekolady prawdziwy raj!

Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem


Składniki
Na ciasto:
·         270-300 g mąki
·         70-80 g zmielonych pistacji
·         200 g masła
·         150 g cukru pudru
·         1 łyżka śmietany 18%

Do przesianej mąki dodajemy zmielone pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni.  Można podawać je same, lub z pistacjowym kremem.
 
Pistacjowy krem:
·         100 g zmielonych pistacji
·         100 g białej czekolady
·         1 łyżka masła
·         2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
·         2-3 łyżki cukru pudru

Czekoladę z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy pistacjowe herbatniki. Smacznego!




1 komentarz:

  1. bardzo apetycznie wyglądaja te ciasteczka...kurcze,ale co z moją tuszą :)

    świetny przepis

    ben

    OdpowiedzUsuń