piątek, 5 lipca 2013

Paluchy serowo imbirowe

Dziś zaproponuję coś, co idealnie sprawdzi się jako przekąska piknikowa czy wyjazdowa. Świetnie będzie pasowało  do zaproponowanego wczoraj przeze mnie pesto. Chrupkie, aromatyczne i nieco zdrowsze od tych sklepowych- paluchy serowo- imbirowe.

Paluchy serowo-imbirowe


Składniki:
·         200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         150 g masła z lodówki
·         1 jajko
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         130 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
·         1/2  łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki imbiru

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14 minut. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie :) Na pewno świetne do piwa. Zrobię niebawem.

    OdpowiedzUsuń