sobota, 6 lipca 2013

Ucierane ciasto orkiszowo-truskawkowe

Sezon truskawkowy powoli zbliża się ku końcowi. To ostatni dzwonek, aby w tym roku móc delektować się smakiem tych pysznych owoców w towarzystwie chrupkiej kruszonki i wilgotnego ciasta orkiszowego. W ostateczności truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami... ja uwielbiam również wersję z borówkami :) .

Ucierane ciasto orkiszowo -truskawkowe pod kruszonką z otrąb owsianych



Składniki:
Na  ciasto:
·         0,5 szklanki mąki pszennej
·         1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 jajka
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
·         100 g masła
·         1 szklanka cukru brązowego
·         truskawki / lub inne ulubione owoce sezonowe- maliny, borówki, czy jabłka (te ładnie prezentują się pokrojone w cienkie plasterki razem ze skórką, w opcji z jabłkami rezygnuję z kruszonki, a jabłka oprószam łyżką cukru brązowego wymieszanego ze szczyptą cynamonu)

Z podanych składników ucieramy ciasto - masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem, powoli dodajemy jajka.. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki oraz proszek do pieczenia, stopniowo, naprzemiennie ze śmietaną, dodajemy je do masy maślano- jajecznej.   Wykładamy do tortownicy  26 cm (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką), wykładamy  owoce. Pieczemy około 30 - 40 minut (aż środek się upiecze) 180 stopni termoobieg. Po tym czasie wykładamy kruszonkę i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (aż kruszonka się przyrumieni) - z włączoną grzałką górną.



Na kruszonkę:
·         130 g masła z lodówki
·         180 g mąki pełnoziarnistej
·         100 g brązowego cukru
·         4 czubate łyżki otrąb owsianych
·         100 g posiekanych orzechów włoskich

Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę i przekładamy ją na podpieczone ciasto.

Masa mascarpone:
·         serek mascarpone 250g
·         łyżka cukru waniliowego
·         sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy i podajemy z  ciastem formując z masy kształt  łezek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz