wtorek, 27 sierpnia 2013

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i pietruszką

Mariaż doskonały. Smak kaszy delikatnie podkręcony intensywnymi suszonymi pomidorami i ukochaną przeze mnie pietruszką. Całość zaserwowana w naczyniu wykonanym z kabaczka :). Do tak przyrządzonej kaszy nie potrzebujemy już żadnych dodatków.


Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i pietruszką



Składniki (dla 2 osób)
:
·         1/2 średniej wielkości kabaczka
·         100 g kaszy gryczanej
·         3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·         ok. 10 suszonych pomidorów z oliwy
·         1-1,5  szklani  wody
·         sól
·         pieprz
·         pęczek pietruszki
·         ząbek czosnku
·         feta do posypania


Kabaczek przecinamy na pół, obieramy ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Na patelni podgrzewamy oliwę spod suszonych pomidorów. Dodajemy kaszę, chwilkę przesmażamy.  Zalewamy wodą- na początku dodajemy szklankę, kiedy kasza wchłonie płyn próbujemy, czy należy dolać jeszcze trochę wody. Kasza powinna być al dente. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Kabaczka podpiekamy w piekarniku ok. 15- 20 minut, 180 stopni (kabaczka warto najpierw  posmarować odrobiną oleju spod suszonych pomidorów). Całość farszu przekładamy do tak przygotowanej połówki kabaczka. Na wierzchu układamy kostki fety. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz