wtorek, 1 października 2013

Pełnoziarniste spaghetti z pistacjowym pesto

We wcześniejszych wpisach wspominałam, że pełnoziarnisty makaron z pistacjowym pesto to jedno z moich ulubionych dań- zdrowe, pyszne i do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Przyszła więc pora, by na moim blogu pojawił się post poświęcony właśnie tej potrawie. Zróbcie takie sobie i swoim bliskim- na pewno Wam zasmakuje!

Pełnoziarniste spaghetti z pistacjowym pesto 
Składniki:
·         makaron spaghetti z semoliny z pełnoziarnistej pszenicy twardej - opakowanie (500 g)
·         pistacjowe pesto (3-4 łyżki)
·         duża garść natki pietruszki
·         parę gałązek świeżej bazylii
·         garść obranych pistacji
·         1-2 garście parmezanu lub innego sera
·         ewentualnie 2-3 łyżki wody spod gotowania makaronu
·         2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Łączymy z sosem  z pesto  (pesto mieszamy z oliwą). Aby pesto łatwiej łączyło się z makaronem, można dodać do spaghetti trochę wody spod jego gotowania.  Dodajemy ser i dobrze mieszamy. Posypujemy świeżą posiekaną pietruszką, bazylią oraz lekko posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Zdobimy świeżymi ziołami i orzeszkami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Super przepisy na dania z makaronu można znaleźć na stronce, którą niedawno odkryłam tj http://obiading.pl . Nowa stronka a przepisy naprawdę super :) Zachęcam do korzystania - częste aktualki :)

    OdpowiedzUsuń