poniedziałek, 11 listopada 2013

Kontrastowy miodownik

 Miodowych słodkości ciąg dalszy. Pyszne, świąteczne ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych imprez. Polecam.

 Kontrastowy miodownik
Składniki na ciasto:
·         8 jajek
·         150 g brązowego cukru
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         300 g masła
·         150 g miodu akacjowego
·         400 g mąki pszennej
·         30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
·         duża łyżka zmielonych migdałów
·         duża łyżka kakao
·         szczypta soli

Na masę orzechową:
·         400 g zmielonych orzechów włoskich
·         400 ml mleka
·         400 g miękkiego masła
·         100 g brązowego cukru
·         200 g miodu akacjowego
Na masę chałwową:
·         500 g sera twarogowego zmielonego
·         250 g chałwy waniliowej

Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.

Ciasto- 300 g masła topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy  jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy  i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól.   Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzone płynne masło z miodem. Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.

Masa orzechowa- zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowanym, puszystym masłem.
Masa chałwowa- chałwę kruszymy i ucieramy z serem.

Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, ulubionymi bakaliami np. suszoną żurawiną lub polewą czekoladową. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz