piątek, 13 grudnia 2013

Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową

Może skusicie się na takie ciacho w święta? Sprawdzi się idealnie- delikatne, miodowe ciasto, słodka, ale jednocześnie lekko orzeźwiająca masa żurawinowa i pyszna kremowa z białej czekolady. Całość wieńczy pistacjowa kruszonka z dodatkiem pestek dyni pokrytych karmelem. To musi być smaczne :) .

 Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową


Składniki na ciasto- 4 placki:
·        800 g mąki pszennej
·        3/4 szklanki cukru

·        2 jajka
·        3 żółtka
·        250 g masła
·        4 łyżki mleka
·        150 g miodu akacjowego
·        2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·        1 łyżka cukru waniliowego
·        szczypta soli
Kruszonka dyniowo-pistacjowa:
·         100 g masła
·         4 łyżki cukru
·         3 łyżki miodu akacjowego
·         200 g obranych i lekko posiekanych pistacji
·         100 g lekko posiekanych pestek dyni
Na masę żurawinowo-serową:
·        200 g suszonej żurawiny
·         2 łyżki mleka w proszku
·        650 g sera mielonego twarogowego

·        łyżka cukru waniliowego
·        3 łyżki miodu
Masa serowo-czekoladowa:
·        600 g sera twarogowego mielonego
·        200 g białej czekolady
Ponadto:
·        garść zmielonych pistacji
Na lukier plastyczny:
·        1,5 łyżeczki żelatyny
·        1,5 łyżeczki glukozy
·        ok. 50 ml ciepłej wody
·        ok. 500 g cukru pudru

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki- cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimne masło. Dobrze siekamy.  Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy jajka i żółtka, mleko oraz miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm.  Ciasta nakłuwamy widelcem. 3 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni.  Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę pistacjowo-dyniową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane pistacje i pestki dyni. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.

Wszystkie placki studzimy.

Masa żurawinowa- żurawinę z odrobiną sera dokładnie blendujemy. Stopniowo dodajemy resztę sera, miód, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Masa gotowa.

Masa serowo-czekoladowa. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Do lekko przestudzonej płynnej czekolady dodajemy stopniowo ser. Masa gotowa. 

Na talerzu czy paterze układamy dookoła kawałki papieru, tak by po położeniu pierwszego placka znajdowały się one dookoła ciasta. Papier ten usuniemy wyciągając je zdecydowanym ruchem już po udekorowaniu całego miodownika. Dzięki temu talerz na którym podamy ciasto będzie czysty. Pierwszy placek smarujemy połową masy żurawinowej. Układamy kolejny placek. Ten smarujemy połową masy serowo-czekoladowej. Wykładamy trzeci placek, a na niego resztę masy żurawinowej. Na sam wierzch układamy placek z pistacjami i pestkami dyni. Boki smarujemy pozostałą masą serowo-czekoladową. Obsypujemy je zmielonymi pistacjami.

Zdobienie: Przygotowujemy lukier plastyczny. Żelatynę i glukozę zalewamy gorąca wodą. Kiedy całość ładnie się rozpuści, przelewamy ją do cukru pudru - na początek ok. 350 g- wysypanego na blacie. Zarabiamy na plastyczną masę, stopniowo dodając cukier puder.  Do masy możemy dodać różne barwniki, dzięki czemu uzyskamy różnokolorowy lukier plastyczny.  Z masy robimy dowolne ozdoby- u mnie są to bałwanki.  Smacznego!

3 komentarze:

  1. Taki piękny miodownik to mi się marzy... a bałwanki przeurocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada, troche pracowity ale sie oplaca :)

    OdpowiedzUsuń