Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 3 marca 2014

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami

Na ostatki musi być coś wyjątkowo apetycznego. A co może być lepsze od czekolady? Potrójna jej dawka! A dokładniej zestawienie trzech nut smakowych - sezamków z gorzką czekoladą, kokosu z czekoladą białą oraz jeżyn z czekoladą mleczną. Po prostu niebo w gębie. Co ważne-  całość przygotowuje się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Wypróbujcie!

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami




Składniki:
Spód:
·         100 g herbatników
·      110 g sezamków
·         100 g miękkiego masła
·         2 łyżki brązowego cukru
·      100 g zimnej gorzkiej czekolady

Herbatniki, czekoladę  i sezamki  kruszymy  w malakserze. Dodajemy do nich stopione masło i  cukier całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. 
Masa serowa:
·        2 galaretki cytrynowe
·        2 czekolady białe
·        1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·        100 g miękkiego masła
·        wiórki kokosowe 150 g
·        4 łyżki miodu spadziowego
·        1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa przestygła i zaczęła lekko tężeć. Masło  ucieramy z miodem. Dodajemy stopniowo ser i lekko tężejącą masę galaretkowo-czekoladową. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe- delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Dekoracja:
·        wiórki kokosowe
·        54 g sezamków

Do boków ciasta przyklejamy połówki ciasteczek-sezamków i wiórki kokosowe.  

Polewa jeżynowa:
·        konfitura jeżynowa - 2 łyżki
·        100 g mlecznej  czekolady

W rondelku podgrzewamy konfiturę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem polewamy sernik. Smacznego! 





Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze: