sobota, 17 maja 2014

Mini marchewki w bazyliowym sosie na bazie oleju rzepakowego z grzankami z serem bałkańskim

Pyszne, zdrowe i błyskawiczne danie fit. Młode marchewki skarmelizowane z odrobiną cukru na oleju rzepakowym, serwowane z aromatycznym sosem bazyliowym z dodatkiem czarnego sezamu oraz grzankami z serem bałkańskim to niebanalna propozycja na szybki lunch. Sos, podobnie jak  marchewki i grzanki, przygotowany jest na bazie oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zbawienny dla naszego zdrowia-  nie tylko dostarczy nam „dobrych” kalorii, ale także pomoże zapobiec chorobom układu sercowo- naczyniowego, zmniejszy ryzyko zachorowania na raka, czy wspomoże prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Mini marchewki  w bazyliowym sosie na bazie  oleju rzepakowego  z grzankami z serem bałkańskim



KARMELIZOWANIE MARCHEWEK
Składniki:
·         450 g mini marchewek
·         2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
·         pęczek bazylii
·         ząbek czosnku
·         5-6  łyżek oleju rzepakowego
·         łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         sól
·         pieprz
·         pełnoziarniste pieczywo na grzanki
·         olej rzepakowy do zrobienia grzanek
·         150 g sera bałkańskiego
·         2 garście uprażonego na suchej patelni czarnego sezamu
·         szczypta cukru

Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy marchewki z odrobiną cukru. Kiedy się ładnie skarmelizują i zmiękną, wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze miksujemy ze sobą listki bazylii, czosnek, kwaśną śmietanę. Stopniowo dolewamy olej rzepakowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji gładkiego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Przygotowanie sosu bazyliowego na bazie oleju rzepakowego
Część sosu  przelewamy na patelnię z marchewkami, mieszamy. 

Na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym przygotowujemy grzanki. Gotowe pieczywo smarujemy sosem bazyliowym, układamy ser bałkański.  Na talerz wykładamy porcję marchewek w sosie bazyliowym.  Posypujemy je uprażonym czarnym sezamem. Serwujemy z grzankami z serem bałkańskim. Smacznego!




3 komentarze: