piątek, 12 września 2014

Pascha w figach

 Zapraszam na pyszny i szybki do przygotowania deser - jesienną paschę jabłkowo-gruszkową, która jest doskonałym dowodem na to, że pascha- a raczej wariacja na jej temat -  nie musi być jedynie deserem wielkanocnym.

 Jesienna  pascha jabłkowo-gruszkowa w figach 



Składniki:
·         300 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo- gruszkowego
·         1 żółtko (jajo uprzednio  sparzamy gorącą wodą)
·         50 g miękkiego masła
·         2 łyżki cukru pudru
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         1 łyżka miodu malinowego
·         30 g zmielonych migdałów
·         1 łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia
·         garść  kandyzowanej skórki pomarańczowej   
·         garść suszonej żurawiny
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         2 figi

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy  żółtko i porcjami owocowy serek.  Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalie, skórkę cytrynową  i delikatnie mieszamy.
Figi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Szklaną filiżankę lub miseczkę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie figami, przelewamy masę serową. Deser  wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Dla mnie pascha to jednak Wielkanoc, ale takiej nie potrafiłabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń