Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 12 września 2014

Zamykane babeczki pełnoziarniste

 Zapraszam na pyszne, jesienne babeczki wzorowane na tradycyjnych babeczkach z budyniem, z tym że w zdrowszej i nieco unowocześnionej wersji. Przygotowane na pełnoziarnistej mące, przełożone masą serowo-kasztanową, serowo-awokadową i wiśniowo-żurawinową podbiją serce niejednego łasucha. Zapraszam na smaki jesieni!

Zamykane babeczki Almette z owocowym, kasztanowym i awokadowym kremem


Składniki
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g Almette śmietankowy
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany
  • pół szklanki cukru waniliowego
  • żółtko
  • szczypta soli

Krem
·        150 g Almette z wiśnią i żurawiną lub 150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
·        Awokado (koniecznie dojrzałe) + 150 g Almette śmietankowe + 1- 1,5 łyżki cukru pudru
·        krem z kasztanów 250 g + 150 g Almette śmietankowe+ łyżka mąki ziemniaczanej


Zagniatamy ciasto- mąkę wymieszaną z solą i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy Almette śmietankowy, śmietanę i żółtko - szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek. Ciastem wylepiamy nieduże foremki wysmarowane masłem i wysypane mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki.
1/3  babeczek faszerujemy Almette z wiśnią i żurawiną lub Almette Gruszka z Jabłkiem. Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie  dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały. Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami, z tym że 1/3  faszerujemy Almette śmietankowym  wymieszanym z awokado i cukrem pudrem, a kolejną 1/3  babeczek  - Almette śmietankowym wymieszanym z kremem z kasztanów i łyżką mąki ziemniaczanej.
Z ciasta możemy też przygotować ciasteczka, które następnie przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania ciasteczek, pomińmy ten składnik w masie.
Babeczki (czy ciasteczka) pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.  Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz