środa, 8 października 2014

Orkiszowy keks z otrębami


Orkiszowy keks z otrębami

Składniki:
·         50 g otrąb owsianych
·         200 g brązowego cukru
·         200 g miękkiego masła
·         2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
·         4 jajka
·         300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         skórka z 1 cytryny
·         2 łyżki mąki do oprószenia kandyzowanych owoców
·         100 g kandyzowanej papai
·         100 g kandyzowanych wiśni
·         100 g mieszanki kandyzowanych owoców
·         100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         cukier puder na lukier (ile zabierze)
·         sok z cytryny

W misce łączymy składniki suche- mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!

 


 



 

2 komentarze: