środa, 26 sierpnia 2015

Tarta jeżynowo-kokosowa - bezglutenowa na kruchym cieście

 Zapraszam na zdrową słodkość- pyszną tartę na kruchym bezglutenowym cieście z mąki ryżowej. Ciasto przygotowałam na cukrze brzozowym. Jako że lato w pełni, nie mogło zabraknąć pysznych owoców. Tym razem są to jeżyny- w tarcie sprawdzą się zarówno te świeże, jak też mrożone. Z orzeźwiającym smakiem jeżyn bardzo dobrze łączy się kokos, który podrasowałam lekko karmelowym akcentem. Całość wieńczą niezwykle dekoracyjne płatki kokosowe. Polecam to szybkie, smaczne i zdrowe ciasto nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Gwarantuję, że nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie wypieków bez mąki pszennej  nie rozczarują się smakiem i konsystencją ciasta- delikatne, kruche i maślane- wprost rozpływa się w ustach.

Tarta jeżynowo-kokosowa - bezglutenowa na kruchym cieście 

 Na ciasto:
·         1,5 szklanki mąki ryżowej - dostępna tutaj
·         110 g  masła klarowanego
·         0,5 szklanki  ksylitolu - dostępny tutaj
·         4-5   łyżek lodowatej wody
·         1 jajko
·         szczypta soli

Mąkę łączymy z ksylitolem i solą. Dodajemy  masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej  godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem wylepiamy formę na tartę  (forma na tartę o średnicy 24-26 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/ ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. 
Masa kokosowa:
·         1/4  szklanki mleka ryżowego
·         1/4 szklanki cukru brzozowego - dostępny tutaj
·         100 g wiórków kokosowych- dostępnych tutaj
·         łyżka esencji waniliowej
·         4 łyżki mleka kokosowego

Mleko zagotowujemy z cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn zbrązowieje. Dosypujemy kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy mleczkiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przekładamy na wystudzony spód tarty.
Masa jeżynowa:
·         300 g jeżyn + kilka do dekoracji
·         1/2 szklanki ksylitolu
·         200 ml mleczka kokosowego
·         3,5  łyżeczki  żelatyny
·         do dekoracji- płatki kokosowe

Jeżyny  blendujemy z ksylitolem. Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym i podgrzewamy (nie gotujemy!), żeby się rozpuściła.
Cały czas miksując na małych obrotach dolewamy stopniowo mleczko kokosowe do masy jeżynowej. Masę przelewamy na masę kokosową. Schładzamy. Dekorujemy jeżynami i płatkami  kokosowymi. Smacznego!


4 komentarze:

  1. tarta genialna i dziękuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  2. Super tarta, wygląda pięknie a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. To nadzienie wygląda bajecznie, ciężko mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń