środa, 23 września 2015

Faszerowane muszelki dyniowe z pesto na bazie pestek dyni



 Na przywitanie jesieni proponuję danie, którego  bohaterką będzie dynia :) . Tym razem z towarzystwie makaronu. Taka sałatka może stanowić samodzielny posiłek  lub smakowitą przekąskę czy przystawkę. Wypróbujcie- teraz dynie są najsmaczniejsze ;) .

Faszerowane muszelki dyniowe z pesto na bazie pestek dyni


 

Składniki:
·         0,5 średniej wielkości dyni
·         200 g makaronu muszelki
·         olej rydzowy
·         sól
·         pieprz
·         czosnek chilli w oleju - 4 ząbki lub zwykły czosnek 2 ząbki
·         kilka kropel tabasco lub sosu chili ostrego
·         pęczek pietruszki
·         2 garście startego oscypka
·         garść podprażonych pestek dyni do posypania
·         2 łyżki pesto z pestek dyni
·         2 łyżki wody spod gotowania makaronu
Na Pesto na bazie pestek dyni:
·         100 g uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·         8 suszonych pomidorów z oliwy
·         sól
·         ząbek czosnku
·         pęczek bazylii - same listki
·         pęczek pietruszki
·         olej rydzowy  ile zabierze

Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Dynię dzielimy na pół, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Jeszcze ciepłą dynię pozbawiamy skóry, starając się jej nie uszkodzić, gdyż posłuży nam później jako naturalna miska do zaserwowania naszego dania. Ciepłą dynię albo ubijamy za pomocą tłuczka,  albo lekko blendujemy, albo przecieramy przez sito. Do tak przygotowanego puree z dyni dodajemy garść startego oscypka, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco lub sosem chili.
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy na sicie zimną wodą. Puree z dyni przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli takiego nie mamy wystarczy odciąć rożek w woreczku foliowym) bez końcówki. Każdą muszelkę faszerujemy puree- jest to trochę pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu rękawa cukierniczego etap ten przebiega sprawnie. Nafaszerowane muszelki przekładamy do miski.
Pesto z pestek dyni-  wymienione składniki dokładnie blendujemy.
Do miseczki przekładamy 2 łyżki pesto, dodajemy 2 łyżki wody spod gotowania makaronu i olej rydzowy- tyle by uzyskać dość rzadką konsystencję. Muszelki dyniowe polewamy sosem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek  i  dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do dyniowej miseczki. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz  pozostałym parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz