poniedziałek, 7 września 2015

Pieczona dynia faszerowana kaszą kuskus i serkiem



 Dziś za oknem prawdziwa jesień, choć tak naprawdę mamy jeszcze kalendarzowe lato. Czekając na poprawę pogody (nie narzekamy- deszcz był bardzo potrzebny ;) )  , polecam przygotować na obiad czy wczesną kolację prawdziwą królową jesieni. Hokkaido zapiekana z kuskusem i serkiem to doskonały posiłek na poprawę nastroju. Doda energii i zadba o nasze zdrowie. A co ważne przygotujecie ją błyskawicznie- nawet mało sprawni w kuchni poradzą sobie z tym daniem w ciągu 15 minut. Wprawdzie potem musimy poczekać jeszcze około godzinki zanim dynia się zapieczeni, ale uwierzcie mi, że warto. Podaję przepis na 2 faszerowane dynie- skoro już rozpalamy piekarnik, warto przygotować dodatkową porcję i przechować ją w lodówce na następny dzień. Po odgrzaniu będzie smakowała jak dopiero co upieczona. ;)

 Pieczona dynia faszerowana kaszą kuskus i serkiem

 Składniki:
·         2 dynie Hokkaido
·         szklanka kuskus razowego + 1,5 szklanki wrzątku
·         sól
·         pieprz
·         100 g serka kremowego o smaku bazyliowym
·         100 g serka kremowego o smaku pomidorowym
·         100 g sera żółtego królewskiego
·         kilka listków bazylii
·         kilka suszonych pomidorów
·         olej spod suszonych pomidorów
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu rzepakowego
·         2 garście pestek dyni

Kuskus zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza chłonie cały płyn.. Dodajemy do niego serki, pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojone listki bazylii, żółty ser stary na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów oraz 2 garście uprażonych pestek dyni.  Farszem wypełniamy dynie hokkaido (z dyni odcinamy kapturek, łyżką wydrążamy niepotrzebny środek). Dynięe przykrywamy odciętymi uprzednio kapturkami  i zapiekamy do miękkości ok. 60  minut, temp. 200 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz