Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 29 kwietnia 2016

Kruche ciasto rabarbarowo-jabłkowe z budyniem


Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową kołderką to idealny sposób na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) .

 Kruche ciasto rabarbarowo-jabłkowe z budyniem

 Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  •   7 łyżek cukru
  •  200 g zimnego masła
  •  skórka otarta z jednej cytryny

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Formę o wymiarach 24 x 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia,  smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Podpiekamy 20 minut, temp. 180 stopni

Warstwa owocowa:
  • 2 duże jabłka
  •  ok. 0,5 kg rabarbaru
  •  2 łyżki bułki tartej
  •   4 łyżki  cukru waniliowego

Jabłka i rabarbar obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy cukier i bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód.

krem budyniowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 550 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  •  3 żółtka
  •    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  •  4 kopiaste  łyżki mąki ziemniaczanej
  •   szklanka cukru
  •   łyżeczka pasty waniliowej
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i pół szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy pastę waniliową. Ciepły budyń wylewamy na jabłka z rabarbarem. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.Wystudzone porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ach rabarbar. Wspaniały rabarbar :) Też za niedługo muszę zrobić podobne ciasto. Mniam :) Lubię takie smaki mieszane z jabłuszkami. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń