Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 7 kwietnia 2016

Pasztet z dyni i cieciorki

 Pyszny, zdrowy i bezmięsny. Pasztet na bazie dyni i cieciorki (na blogu znajdziecie przepis na pasztet z samej cieciorki, ten jest jego nieco bogatszą wersją. Dynia pełni w nim niezastąpioną rolę ;) ) . Dobrze doprawiony, kremowy i sycący. Polecam.

 Pasztet z dyni i cieciorki


 Składniki

  •  2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy
  • 450 g dyni- poza sezonem używam mrożonej
  •  pół szklanki płatków owsianych
  •  1/3  szklanki oleju rzepakowego
  •   1 duża cebula
  •   ząbek czosnku
  •   2 jajka
  •   sól - ok. 1 łyżeczki
  •   pieprz - ok. 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki
  •  2 łyżki octu balsamicznego

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju,  dorzucamy  dynię pokrojoną w drobną kostkę- użyłam mrożonej (uprzednio rozmrożonej). Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do dużej keksówki. Pasztet pieczemy ok.  60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie warzywne pasztety, z dynią nigdy jeszcze nie jadłam. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo smaczny. Że też jeszcze na taki przepis nie wpadłam. Dynia i cieciorka to może być strzał w 10! :) Super warzywny pasztecik. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń