Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 27 kwietnia 2016

Schabowe roladki z zielonymi pomidorami i salami

Roladki schabowe z zielonymi pomidorami i salami są doskonałą propozycją obiadową. Polecam podać je z ulubioną sałatką lub surówką. ;)



 Schabowe roladki z zielonymi pomidorami i salami 


Składniki (ok. 15 dużych roladek):
  • ok. 1,5 kg schabu
  •   sól
  •  pieprz
  • słoiczek zielonych pomidorów marynowanych w zalewie octowej
  •    kilka cienkich plastrów salami
  •   musztarda
  •  bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka do panierowania
  •  masło klarowane do smażenia

Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Smarujemy od wewnętrznej strony musztardą. Układamy po 1-2 plasterki salami oraz 2-3 zielone pomidory. Zawijamy. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki, następnie w rozbełtanych z wodą jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy wiórka masła klarowanego  i pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 190 stopni. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Muszę zrobić. Kolorowe - super się prezentują. Koniecznie wypróbuję przepis. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają te zielone pomidory w roladkach, a całość na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń