Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 8 maja 2016

Pieczone pierożki koperkowe z jarmużem, młodym szpinakiem, serem i olejem rzepakowym



 Pierożki z piekarnika to fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Dziś w wersji wiosennej- mocno aromatyczne od świeżego koperku, z dużą ilością witamin i pozytywnej energii- jarmuż, młody szpinak, delikatny twaróg i zdrowy olej rzepakowy to doskonałe połączenie.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego stosuję go do swoich zdrowych potraw, które później z ogromną radością serwuję swoim bliskim. Pieczone pierożki koperkowe (niezwykle chrupiące i z bogatym wnętrzem)  podałam tym razem z lekkim sosem na bazie jogurtu i koperku - ten ostatni uwielbiam i kiedy tylko mogę dodaję go do wiosenno-letnich potraw. Zapraszam na smakowity wegetariański posiłek w iście wiosennym stylu.

 Pieczone pierożki koperkowe z jarmużem, młodym szpinakiem, serem i olejem rzepakowym




Składniki (ok. 55 pierożków)
ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  •   1 żółtko
  •  ok. 1 szklanki ciepłej wody
  •   4 łyżki oleju rzepakowego
  •    szczypta  soli
  •   pęczek koperku

 Łączymy mąkę z solą i drobno posiekanym koperkiem. Dodajemy żółtko i olej i zarabiamy nożem tworząc kluski. Następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Kiedy mąką wchłonie płyn i powstaną kluski  zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.  Zostawiamy je pod przykryciem na pół godziny.

Farsz:
  •   250 g młodego szpinaku
  •  200 g jarmużu
  •  5 łyżek mleczka kokosowego (lub śmietanki)
  •   250 g serka ricotta
  • 250 g wędzonego twarogu solankowego
  •   ząbek czosnku
  •  sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do farszu
  •  olej rzepakowy do posmarowania pierożków
  •  kilka drobno posiekanych suszonych daktyli
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek. Do lekko podsmażonego czosnku dodajemy drobno posiekane liście jarmużu (pozbawione zdrewniałych części) i mleczko kokosowe - całość dusimy  ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany szpinak i całość ponownie smażymy ok. 10 minut- cały płyn musi odparować. Całość studzimy. Wystudzony farsz dodajemy do serka ricotta i rozdrobnionego sera wędzonego, dodajemy posiekane daktyle doprawiamy solą pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie łyżeczkę farszu i zlepiamy jak klasyczne pierogi. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem rzepakowym- pomocny będzie pędzelek z włosiem. Pieczemy ok. 20-25 minut. temp. 200 stopni. 

Sos jogurtowo-koperkowy:
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  •   łyżka oleju rzepakowego
  •   łyżka majonezu
  • sól do smaku
  •  pęczek koperku

Jogurt mieszamy z majonezem i olejem, doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany koperek. Sos podajemy z ciepłymi pierożkami.Smacznego!






2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi. Pieczonych to ja chyba jeszcze nie jadłam w takiej wersji. Baaa, na pewno nie jadłam. Bardzo wykwintne. Póki co z jarmużem robiłam jedynie koktajle :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń