Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 6 maja 2016

Placek drożdżowy roladkowy z powidłami i kremem czekoladowym

 Drożdżówka pełna aromatów i smaków. Pięknie prezentuje się w przekroju, ukazując swoje mozaikowe wnętrze. Na sobotnie śniadanie ze szklanką mleka idealna ;) .

 Placek drożdżowy roladkowy z powidłami i kremem czekoladowym

 Składniki na 2 duże keksówki (składniki w temp. pokojowej)

  • 1 kg mąki pszennej
  •    2 jajka
  •   4 żółtka
  •    75 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  •  szczypta soli
  •  skórka otarta z cytryny
  •   łyżka pasty waniliowej
  •    kilka łyżek powideł
  •   kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego


Kruszonka:
  •   50 g zimnego masła
  •    4 łyżki cukru
  •  5 łyżek mąki pszennej

Zaczyn- drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową ciepłego mleka- dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, przestudzone masło, pozostałe mleko i cukier, skórkę z cytryny, pastę waniliową, szczyptę soli oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy- ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrabiamy .

Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy i smarujemy - dwa placki powidłami, kolejne dwa kremem czekoladowym. Każdy placek zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Wylepiamy nimi lekko dociskając 2  klasyczne keksówki - wyłożone papierem do pieczenia, a następnie wysmarowane masłem i wysypane mąką. Kromki czekoladowe i z powidłami układajmy w miarę naprzemiennie. 

Kruszonka- zimnie masło siekamy z mąką i cukrem. Kruszonką posypujemy placki. Drożdżówki pieczemy ok. 55 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!






 

10 komentarzy:

  1. Świetny placek, zjadłabym na śniadanie z kubkiem mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, drożdżówka najlepsza z zimnym mlekiem ;) . Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wypisz wymaluj- babka Gubana. Pycha. Jestem entuzjastką słodkiego siadania :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zdecydowanie wolę śniadania na słodko :)

      Usuń
  3. Jeju, naprawdę pysznie się prezentuje :) Uwielbiam drożdżowce. A na takie roladkowe zwłaszcza mam ostatnio ochotę. Domowy jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń