środa, 18 maja 2016

Waniliowy sernik ze śliwkami

Sernik na bazie serka twarogowego typu włoskiego ma wyjątkowy kremowy smak. Podkręciłam go dodatkiem pasty waniliowej- jest dość droga, ale warto w nią zainwestować. Już jej niewielki dodatek całkowicie zmienia smak ciasta. Na wierzchu możemy ułożyć dowolne sezonowe owoce. Truskawki, borówki, śliwki, czy brzoskwinie będą idealne. Polecam ;)


Waniliowy sernik ze śliwkami

 Składniki:
Na ciasto:

  •  300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  150 g drobnego cukru
  •  jajko
  • 130 g  miękkiego masła
  •    szczypta soli
  •   skórka otarta z 1 cytryny


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny  i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy formę 24 x 24 cm wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.

Masa serowa:

  •  1 kg sera twarogowego typu włoskiego
  •  150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  •  1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  łyżka mąki pszennej
  •   łyżka pasty waniliowej

Dodatkowo:

  •   śliwki- mięsiste i jędrne
  •  cukier puder + sok z cytryny

Ser typu włoskiego blendujemy na gładką masę. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku, wymieszane mąki oraz zblendowany twaróg. Na koniec dodajemy pastę waniliową. Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy ok. 80 minut, temp. 180 stopni (na ostatnie 20-25 minut sernik należy przykryć papierem do pieczenia). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem cytrynowym.

Smacznego!
 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam waniliowe serniki :) Mmm, pyszotka. Szczerze mówiąc zawsze jak mam robić sernik najczęściej pada właśnie na taki. Ale śliwki na górze to dla mnie absolutna nowość. Ze śliwkami robię tylko drożdżówkę. Super pomysł. Wierzę, że całość smakuje wybornie. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sernik, waniliowy jest mega. I jeszcze śliwki super pomysł.

    OdpowiedzUsuń