poniedziałek, 30 maja 2016

Wytrawny serownik



 Wytrawna tarta serowa doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, jak też jako dodatek do mięs czy zup. Bogata w nabiał będzie smakowitą propozycją dla naszych dzieciaków. Polecam ;) .

 Wytrawny serownik

 Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  •  2 łyżki oleju z pestek dyni
  •  3-4 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko
  •  1/2 łyżeczki soli

Mąki łączymy z solą, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy olej, jajko i zimną wodę. Zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepiamy formę na tartę (średnica 24 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 15 - 20  minut, temp. 180 stopni.

Farsz:
  • 250 g twarogu
  •   2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •   1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •   200 g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  •  łyżka masła klarowanego

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Twaróg,  jajka, mąki oraz sól i gałkę blendujemy na gładką masę. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.  Masę przekładamy na podpieczony spód. Całość zapiekamy ok. 30 minut. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem tego smaku :) Piękny :) Naprawdę super. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń