niedziela, 5 czerwca 2016

Kalafior pieczony z pesto

Kalafior prosto z piekarnika w towarzystwie pistacjowego pesto to mój ulubiony sposób serwowania tego warzywa. Polecam :) .


 Kalafior pieczony z pesto


Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 czubate łyżki pesto pistacjowego
  •  ok. 8 łyżek oleju rzepakowego
  •   ewentualnie sól do smaku


Blachę piekarnikową wykładamy folią do pieczenia. Kalafior dzielimy na małe różyczki, układamy na blasze. Pesto mieszamy z olejem, doprawiamy ewentualnie solą. Sosem polewamy kalafior i dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 20 minut temp. 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Takiego kalafiora jeszcze nie jadłam. Smakowicie wygląda. Zupełnie nowa odsłona tego warzywka. Pycha! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń