Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 13 sierpnia 2016

Roladki z cukinii i bakłażana faszerowane białą kaszą gryczaną i twarogiem



 Niedawno przywędrowała do mnie bardzo smakowita paczka wypełniona zdrowymi pysznościami od producenta polskiej żywności - marki  KUPIEC. Zainspirowana tym apetycznym prezentem przygotowałam dziś dla Was przepis na bazie jednej ze zdrowszych kasz- kaszy gryczanej. Tym razem będzie to kasza gryczana biała, otrzymywana z niepalonych ziaren gryki, o zdecydowanie delikatniejszym smaku niż kasza gryczana prażona. Bezglutenowa i lekkostrawna, bogata w składniki mineralne, witaminy i białko. W towarzystwie kolorowych i smakowitych warzyw, słodkiego twarogu i aromatycznego pesto to doskonały i zbilansowany posiłek, który zasmakuje każdemu. Zapraszam. :)


 Roladki z cukinii i bakłażana faszerowane białą kaszą gryczaną i twarogiem


 Składniki:

  • 1 cukinia żółta
  •  1 cukinia zielona
  • 1 bakłażan
  •   200 g  kaszy gryczanej białej marki KUPIEC
  •  250 g serka twarogowego typu włoskiego
  • 200 g salami z papryką
  • 3 czubate łyżki pistacjowego pesto
  •  łyżeczka kaparów
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek szczypiorku
  •  sól
  •   pieprz
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  •   2 jajka
  •  olej rzepakowy


Z cukinii zielonej, żółtej i bakłażana wykrawamy cienkie plastry - najlepiej za pomocą mandoliny.
Kaszę gryczaną białą gotujemy do miękkości w osolonej wodzie- ok. 15 minut. Studzimy. Do wystudzonej kaszy dodajemy rozdrobniony twaróg, pokrojone w drobną kostkę salami paprykowe, pesto pistacjowe, ocet balsamiczny , drobno posiekane kapary i szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Składamy roladki-  na każdy plaster cukinii i bakłażana układamy równomiernie cienką warstwę farszu  i ścisło zwijamy. Roladki układamy na pionowo w naczyniu do zapiekania - ściśle jedna obok drugiej. Jogurt  roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszanką zalewamy przygotowane roladki- starajmy się rozlewać jogurtową zaprawę pomiędzy roladkami tak, aby nie ubrudzić ich dekoracyjnego wierzchu. Całość delikatnie skrapiamy olejem. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Smacznego.



 


1 komentarz:

  1. Z daleka można by sądzić, że to roladki mięsne, a tu proszę. Pysznie wyglądają. A tym sercem jestem kupiona. Muszę gdzieś wynaleźć takie naczynie żaroodporne! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń