piątek, 26 sierpnia 2016

Tort drożdżowo-sernikowy z jeżynami

Ostatni wakacyjny weekend przed nami. Taki tort z jeżynami i borówkami w nieco nietypowej odsłonie- bazą jest bowiem ciasto drożdżowe, masą serownik gotowany- sprawdzi się idealnie jako ciasto na pożegnanie wakacji i przywitanie nowego roku szkolnego, który zbliża się, czy tego chcemy czy nie, wielkimi krokami ;) .


 Tort drożdżowo-sernikowy z jeżynami


 Składniki tortownica o średnicy 25-26 cm

  •  280 g miękkiego masła
  •  1 szklanka cukru
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  3 łyżki cukru waniliowego
  •  3/4 szklanki mleka
  •  6 jaj
  •  60 g świeżych drożdży
  •   3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny
Masło ucieramy z cukrami i pastą waniliową, następnie  dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Dodajemy skórkę z cytryny i mąkę - w trzech porcjach -  i miksujemy na  jednolite dość rzadkie ciasto. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Po 15 minutach ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Następnie zwiększamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z blachy i czekamy aż ostygnie. Przekrawamy na pół.

Masa serowa gotowana:

  •  1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  •    łyżka mąki ziemniaczanej
  •  łyżeczka pasty waniliowej/ może być ekstrakt waniliowy
  •   8 łyżek zimnego mleka
  •  jeżyny


Do roztopionego masła dodajemy twaróg, cukier, pastę waniliową oraz jajka. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy  na małym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnym mleku. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy 4 łyżki gorącej masy serowej. Masę budyniową przelewamy do masy serowej. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (masa serowa zacznie "pykać"). Uzbrójmy się w cierpliwość i róbmy to na małym ogniu, w przeciwnym razie masa może się  przypalić albo zważyć.
 Na spodni placek ciasta wykładamy masę twarogową. Wciskamy w nią jeżyny i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.  
 


Krem czekoladowy:
  • szklanka  śmietany kremówki
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Zostawiamy na kilka minut, mieszamy aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wystudzoną masę wstawiamy na całą noc do lodówki. Schłodzoną masę ubijamy do uzyskania g puszystego kremu. Kremem pokrywamy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy świeżymi jeżynami i borówkami.Tort chłodzimy co najmniej 4 godziny.














2 komentarze:

  1. Jaki wykwintny! Tortu drożdżowego to jak żyję jeszcze nie jadłam :) Bomba! Dodatkowo te jeżyny. Ostatnio mogłabym je jeść bez przerwy. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort drożdżowy? Ekstra! Pierwsza raz się z czymś takim spotykam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń