Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 7 października 2016

Szare kluski (kluski ziemniaczane)


Kluski ziemniaczane (szare kluski) to niekwestionowany przysmak mojego dzieciństwa. Kiedy na dworze robi się chłodniej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne potrawy ;) .

 Szare kluski (kluski ziemniaczane)

 Składniki:
- 2 kg ziemniaków mącznych
- 4 jajka
- 2-3 szklanki mąki
- 1,5-2  łyżeczki soli

Okrasa:
-boczek
- cebulka

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy w ściereczce z nadmiaru wody. Wodę odstawiamy na kilka minut żeby skrobia osiadła na dnie. Kiedy to nastąpi wodę zlewamy a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka i stopniowo mąkę i sól. Masę wykładamy partiami na deseczce i za pomocą łyżki odcinamy kluseczki bezpośrednio do gotującej się wody. Po wypłynięciu kluski gotujemy ok. 2 minuty. Poddajemy ze skwarkami z boczku i cebulką.


3 komentarze:

  1. Kluski wszelkiego rodzaju uwielbiam. Leniwe, kluski śląskie i inne pyzowate - mniam! Na takie pyszności też się piszę. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń