Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 12 maja 2017

Ciasto naleśnikowe ze szczypiorkiem. Naleśniki z warzywami.

Ciasto naleśnikowe daje nam wiele możliwości - dziś przepis na ciasto naleśnikowe ze szczypiorkiem. Pięknie wygląda i pysznie smakuje :) .

Ciasto naleśnikowe ze szczypiorkiem

Naleśniki z warzywami

 Ciasto: 
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/4  łyżeczki soli
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 garście drobno posiekanego szczypiorku
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 300 g parówek z szynki
  • 100 g fety w kostkach
  • 2 łyżki ketchupu
  • pęczek szczypioru
  • po 2 plastry sera żółtego salami królewskiego na naleśnik

Na maśle klarowanym smażymy na rumiano pokrojone w talarki pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni na maśle klarowanym smażymy drobno posiekanego bakłażana - dodajemy do pieczarek. Parówki kroimy w drobną kostkę i także smażymy na tej samej patelni - rumiane dodajemy do warzyw. Dodajemy fetę w kostkach, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy.
Na naleśniku układamy 2 plasterki sera i wykładamy dużą porcję farszu. Zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podpiekamy kilka chwil albo w piekarniku, albo w mikrofalówce. Możemy również podsmażyć na odrobinie masła klarowanego na patelni.


1 komentarz: