środa, 31 maja 2017

Deser z jogurtu i galaretek - domowa galaretka czekoladowa

Deser z dedykacją dla dzieciaków - łączy w sobie zdrowy jogurt i dwa przysmaki dzieci - galaretki i czekoladę. Dobry pomysł na szybką słodkość, którą przygotujemy błyskawicznie i która spokojnie może poczekać w lodówce zanim sięgną po nią nasi domownicy czy goście. ;) Zróbcie takie deserki na jutrzejszy dzień dziecka ;) .


Deser z jogurtu i galaretek - domowa galaretka czekoladowa 



 Na 2 porcje:
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kilka wyciętych galaretek czekoladowych (przepis poniżej)
  • ewentualnie ulubione owoce
  • galaretka pomarańczowa 

Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozrabiamy w 1/2 szklance wody. Kiedy dobrze się rozpuści, ale będzie jeszcze ciepła, dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego uprzednio wymieszanego z łyżką cukru pudru. Dokładnie mieszamy i wylewamy galaretkę do jogurtu. Ponownie dokładnie miksujemy.


Do ścianek przezroczystych szklanek przyklejamy galaretki czekoladowe. Wylewamy przygotowany jogurt z galaretką cytrynową. Na wierzchu możemy ułożyć owoce lub dodatkowo galaretki czekoladowe. Całość zalewamy odrobiną tężejącej galaretki pomarańczowej. Szklanki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
 
Galaretka czekoladowa: z czekolady gorzkiej
  • szklanka mleka
  • łyżka żelatyny
  • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
  • 36 g czekolady gorzkiej

Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym cukier i drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki. 
Galaretka z  czekolady mlecznej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g mlecznej czekolady

Mleko zagotowujemy. W połowie mleka rozpuszczamy żelatynę, a w pozostałym drobno posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleka czekoladowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia o średnicy ok. 30 cm. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka zastygnie foremkami na ciasteczka wykrawamy małe galaretki.


1 komentarz: