środa, 24 maja 2017

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie z maślanki

Soczysta pierś z kurczaka  podana w towarzystwie sałat to świetny pomysł na zdrowy obiad ;) .

Grillowana pierś  z kurczaka w marynacie z maślanki


Marynata:
  • 1 szklanka maślanki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ząbek czosnku

  •  2 podwójne piersi z kurczaka
Piersi myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, aby uzyskać płaskie kotlety.
Każdy kawałek solimy i pieprzymy.
Maślankę mieszamy z papryką słodką i ostrą, olejem oraz octem balsamicznym. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku.  Marynujemy kilka godzin w lodówce. Zamarynowane piersi grillujemy - na tradycyjnym grillu albo na patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony.

1 komentarz: