czwartek, 4 maja 2017

Krem kakaowy do tortu

Pyszny krem kakaowy z jajkami idealny do przełożenia tortu, wafli czy ciastek.

Krem kakaowy do tortu

 Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • niepełne pół szklanki wody
  • 2 jajka - sparzone wrzątkiem
  • 300 g miękkiego masła
  • 3 kopiaste łyżki kakao

W garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy płomień  i zagotowujemy. Musimy uzyskać jasny syrop. Zdejmujemy go z ognia i lekko studzimy. W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka. Do lekko podbitych jajek, cały czas ubijając, dodajemy cienkim strumieniem gorący syrop. Miksujemy, aż cała masa uzyska temp. pokojową. Kiedy lekko zgęstnieje, porcjami dodajemy miękkie masło - z każdą minutą miksowania i kolejną porcją masła, masa będzie gęstniała. Na koniec porcjami dodajemy kakao. Masa gotowa.  
Rada: Gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zważy, wystarczy podgrzać całość nad gorącą kąpielą wodną cały czas mieszając i dodając 1 łyżkę gorącej wody. Krem znowu będzie gładki. Wystarczy go wystudzić i schłodzić, żeby ponownie stężał.

3 komentarze:

  1. Do kremu trochę smaku waniliowego wzmocni jeszcze smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. qrcza masa jakas taka lejąca wyszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy użyte zostało masło dobrej jakości (82%)? Czy baza jajeczna uzyskała temp. pokojową? Proszę wstawić krem na kilka minut do lodówki, powinien stężeć o ile masło jest dobrej jakości.

      Usuń