Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 9 maja 2017

Sernik orzechowy na czekoladowym spodzie

 Sernik orzechowy w dzisiejszej wersji jest bardzo aromatyczny o intensywnie wyczuwalnym smaku orzechów włoskich. W przeciwieństwie do większości serników, w których "orzechowość" ;)  polega na dodatkowej warstwie z orzechów włoskich (u mnie też taki sernik znajdziecie- klik), w dzisiejszym cieście orzechowa jest sama masa serowa. A to dzięki dużej ilości domowego masła orzechowego, przygotowanego właśnie z orzechów włoskich. Spód ciasta jest czekoladowy, wierzch stanowi polewa cappuccino. Serdecznie polecam ;) .


Ps. Samo masło orzechowe możecie również zastosować jako smarowidło na bułki, farsz do bułeczek drożdżowych czy do naleśników.

 Sernik orzechowy na czekoladowym spodzie





Masło orzechowe:

  •   300 g orzechów włoskich
  •  4 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego/ ewentualnie słodkiej śmietanki


Orzechy moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Odcedzamy i blendujemy z cukrem waniliowym na gładką masę. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i ponownie blendujemy. Mało orzechowe mamy gotowe. 

 Sernik orzechowy

 Ciasto czekoladowe:

  •   250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  120 g cukru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  •   jajko
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli

Łączymy składniki suche- mąkę, sól,  kakao, proszek do pieczenia, cukier  i cukier waniliowy. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. Ja zazwyczaj tak robię. 

Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana masłem i obsypana mąką). Kawałek ciasta odkładamy na później do dekoracji.
Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):

  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego (klasyczny twaróg, może być z wiaderka)
  •  500 g twarogu typu włoskiego
  •   100 g miękkiego masła
  •  przygotowane masło orzechowe
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  •  łyżka mąki pszennej (czubata)

Ser typu włoskiego dokładnie blendujemy (jeśli będzie za suchy możemy podczas blendowania dodać 1-2 łyżki mleka). Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy maślano-orzechowej  dodajemy mąki i cały czas miksując naprzemiennie twaróg, ser typu włoskiego i jajka. Masę wylewamy na podpieczony spód. Odłożony wcześniej kawałek ciasta cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie- u mnie motyle. Układamy je delikatnie na wierchu sernika. Ciasto pieczemy ok. 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) . Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Polewa cappuccino:

  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cappuccino karmelowego
  • cukier puder ile zabierze

Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cappuccino i cukier puder ile zabierze-ucieramy na gęsty lukier. Polewą pokrywamy sernik tak, by nie zasłonić dekoracyjnych ciasteczek.  Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy. Przed podaniem posypujemy jeszcze delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!



2 komentarze: