czwartek, 20 lipca 2017

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną

Pyszne i zdrowe cukinie po brzegi wypełnione farszem na bazie kaszy jaglanej. ;)

 

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną


 
  • 2 okrągłe zielone małe cukinie
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki pesto
  • olej rzepakowy
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu od czasu  do czasu mieszając - w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do  miski.
Z cukinii odcinamy góry, wydrążamy środki. Środki kroimy w drobną kostkę i smaży  na oleju rzepakowym. Przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę.
Do farszu dodajemy serek i pesto, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy cukinie. Przykrywamy odciętymi czapeczkami. Cukinie układamy  na blaszce do pieczenia, skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 - 45 minut, w zależności od wielkości cukinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz