środa, 19 lipca 2017

Kruche ciasteczka z curdem porzeczkowym i jagodowym

Na FB obiecałam przepis na pyszne, może troszkę pracochłonne ciasteczka - bardzo kruche, maślane i z orzeźwiającym nadzieniem porzeczkowym i jagodowym. Warto się potrudzić, bo smakują i prezentują się zacnie ;) . Polecam.

Kruche ciasteczka z curdem porzeczkowym i jagodowym




Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka             
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

lukier:

·         60 g  białek

·         250 g cukru pudru

 

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy owinięte folią do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm, wykrawamy małe, okrągłe ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Smarujemy nim wierzch ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Przed podaniem przekładamy je curdem porzeczkowym lub jagodowym. Suche ciasteczka możemy przechowywać w szczelnej puszce nawet 2 tygodnie. Curd również możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni w szczelnych słoikach.
Z ciasta możemy również przygotować babeczki lub tartaletki - wówczas nie będzie potrzebny lukier. Po upieczeniu wypełniamy je ulubionym curdem.

Krem/ curd porzeczkowy



  • 250 g czarnej porzeczki
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła

W garnku zagotowujemy porzeczki z cukrem. Kiedy puszczą sok i zacznie powstawać puree, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sitko. Studzimy. Następnie ponownie przekładamy do garnka, dodajemy jajka, żółtko i dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką do połączenia składników, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, ustawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Pamiętajmy, że masa nie może się zagotować! Podgrzewamy, mieszając do uzyskania gęstego gładkiego kremu, czyli ok. 20 -  30 minut. Dla pewności przecieramy krem przez gęste sitko, a następnie przelewamy do słoiczka. Studzimy, szczelnie zamykamy słoik i wstawiamy do  lodówki.


Krem/ curd borówkowy

  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

W garnku zagotowujemy borówki z cukrem. Kiedy puszczą sok i zacznie powstawać puree, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sitko. Studzimy. Następnie ponownie przekładamy do garnka, dodajemy jajka, żółtko i dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką do połączenia składników, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz sok z cytryny, ustawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Pamiętajmy, że masa nie może się zagotować! Podgrzewamy, mieszając do uzyskania gęstego gładkiego kremu, czyli ok. 20 - 30 minut. Dla pewności przecieramy krem przez gęste sitko, a następnie przelewamy do słoiczka. Studzimy, szczelnie zamykamy słoik i wstawiamy do  lodówki.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz