wtorek, 19 września 2017

Mizza z pieczarkami

Mizza czyli mięsna pizza dziś z pieczarkami, mozzarellą i pomidorkami. Pyszna i szybka do przygotowania. Zdecydowanie polecam. 

Mizza z pieczarkami

 Składniki:


  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 jajka
  •   sól
  •     pieprz 
dodatki
  •    suszone oregano
  • suszona bazylia
  • mozzarella - 1,5 szt.
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki pokrojone w talarki i podsmażone na łyżce masła z suszonym tymiankiem
  • pistacjowe pesto
  • kilka łyżek passaty pomidorowej 

Z wołowiny, przeciśniętego przez praskę czosnku, otrąb, jajek wyrabiamy placek mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do okrągłej formy - średnica ok. 26 cm. Połowę placka smarujemy sosem pomidorowym (passata doprawiona solą, pieprzem, bazylią i oregano), drugą połowę smarujemy pistacjowym pesto. Układamy plastry mozzarelli, na mozzareli plastry pieczarek i połówki pomidorków koktajlowych. Posypujemy oregano i bazylią. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni.


O tym, skąd zrodził się pomysł   na mięsną pizzę przeczytacie pod linkiem. Znajdziecie tam również przepis na kolejny wariant tego dania ;) . 

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)