Zatem chwytam talerzyk z deserem i udaję się w zaciszne miejsce poświęcać się lekturze świeżutkiej jeszcze biografii Bruce'a Springsteena ....
Tarta z jabłkami i budyniem
na ciasto:
·
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 jajko
·
7 łyżek cukru waniliowego domowej roboty
·
200 g zimnego masła
·
skórka otarta z jednej cytryny
Łączymy mąki, proszek do pieczenia oraz
cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i
szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy
masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, tworząc
rant.
Dodatkowo:
·
4-5 jabłek
·
marmolada lub ulubiony dżem- ja używam
jagodowego
·
ok. 4 łyżki serka ziarnistego
·
łyżka cukru waniliowego
·
łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
·
cynamon
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy
środki, przecinamy na pół. Układamy koncentrycznie na cieście. Do każdego
środeczka dajemy odrobinę dżemu. Ser ucieramy z cukrem i śmietaną- serem
wypełniamy do końca pozostałe środki jabłek. Owoce posypujemy cynamonem.
na
krem budyniowy:
·
1 szklanka mleka
·
250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
2 żółtka
·
1 łyżka mąki pszennej
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
7 łyżek cukru waniliowego
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Śmietanę zagotowujemy z cukrem waniliowym.
W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy
budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie
powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Ciasto
pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz