Gołąbki z mięsem, kaszą gryczaną i cieciorką
Składniki:
- ok. 700-800 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 1 cebula
- 2 jajka
- duży pęczek koperku
- puszka cieciorki
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- ok. 1 l sosu - 700 ml pasty pomidorowej + 300 ml przegotowanej wody + sól do smaku + łyżeczka suszonego oregano - całość dokładnie mieszamy
- ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- olej do smażenia
- główka kapusty
Kaszę gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na
złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę, drobno posiekany koperek i
ugotowaną kaszę dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i
wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy odsączoną cieciorkę i
ponownie wyrabiamy. Główkę kapusty obgotowujemy w wodzie, stopniowo ściągając
wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część liścia. Porcję mięsnego
farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy
liśćmi kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy sosem pomidorowym. Całość
przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie przykrywamy folią
aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 - 2 godziny.
Przed podaniem powstały sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodatek cieciorki do gołąbków jest świetnym pomysłem, wyglądają obłędnie :) Brawo za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Odkąd odkryłam gołąbki z kaszą gryczaną - zawsze takie robię. Ale z cieciorką nie próbowałam. To dla mnie nowość! Pozdrowionka serdeczne. :)
OdpowiedzUsuń