piątek, 4 kwietnia 2014

Tarta z jabłkami i budyniem

Pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam w wieku około 10 lat. Wówczas przygotowałam je w nieco uboższej wersji - na zwykłej mące pszennej, bez sera i konfitury, za to na  tłustej słodkiej śmietance 36% . Dziś nieco bardziej ekskluzywna i zdrowsza wersja- na mące orkiszowej pełnoziarnistej, z nieco odchudzonym budyniem i aromatycznymi dodatkami skórki cytrynowej, ekstraktu waniliowego, domowej konfitury oraz masy serowej. Proste, niezmiennie pyszne... Mój smak dzieciństwa. Jabłecznik lepiej kroi się parę godzin po upieczeniu, ja jednak, mimo że kawałki mogą nie wyjść tak doskonałe, jakbyśmy kroili je następnego dnia, proponuję podać to ciasto jeszcze gorące z domowymi lodami - u mnie są to tym razem dietetyczne lody dyniowo-jogurtowe oraz czekoladowo-kolendrowe.
Zatem chwytam talerzyk z deserem i udaję się w zaciszne miejsce poświęcać się lekturze świeżutkiej jeszcze biografii Bruce'a Springsteena  ....

Tarta z jabłkami i budyniem



SKŁADNIKI:
na ciasto:
·         1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 jajko
·         7 łyżek cukru waniliowego domowej roboty
·         200 g zimnego masła
·         skórka otarta z jednej cytryny

Łączymy mąki, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, tworząc rant.
Dodatkowo:
·         4-5 jabłek
·         marmolada lub ulubiony dżem- ja używam jagodowego
·         ok. 4 łyżki serka ziarnistego
·         łyżka cukru waniliowego
·         łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
·         cynamon
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki, przecinamy na pół. Układamy koncentrycznie na cieście. Do każdego środeczka dajemy odrobinę dżemu. Ser ucieramy z cukrem i śmietaną- serem wypełniamy do końca pozostałe środki jabłek. Owoce posypujemy cynamonem.
na krem budyniowy:
·         1 szklanka mleka
·         250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         2 żółtka
·         1 łyżka mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         7 łyżek cukru waniliowego
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietanę zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz