Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 1 maja 2015

Drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe - pysznie nadziane

 Zapraszam na bezglutenowe, bezcukrowe,  przepyszne drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe z orzechowym i czekoladowym nadzieniem. Idealne na majowe pikniki czy imprezy pod chmurką :) . 

Drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe - pysznie nadziane





Składniki na ciasto drożdżowe (18 babeczek):
  • 300 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 14 g suchych drożdży
  • 3/4  szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 żółtka
  • czubata szklanka puree  z daktyli
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego- roztopionego
  • szczypta soli
Orzechowy farsz:
·        ok. 200 g orzechów włoskich
·        4 łyżki ksylitolu
·        ok. 8 łyżek mleka ryżowego 
Kruszonka:
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego - roztopionego i przestudzonego
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki puree daktylowego
  • 1/2 szklanka wiórków kokosowych
Orzechowy farsz: wszystkie składniki dokładnie blendujemy.

 Ciasto drożdżowe:
Mąki łączymy z drożdżami i solą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto- będzie miało dość luźną konsystencję i tak właśnie być powinno. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.. Foremki do muffinek wykładamy papierowymi wkładkami. 
Kruszonka: wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania kruszonki. Kruszonkę schładzamy w lodówce ok. 30 minut. 
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je  na ok. 18 części. Z każdej turlamy niedużą kulkę i spłaszczamy jak na pączki, na środek układamy kulkę z masy orzechowej - wielkości małego orzecha włoskiego. Część babeczek możemy  nafaszerować czekoladowym kremem cieciorkowym.  Z każdego nafaszerowanego placuszka formujemy kulki, które umieszczamy w foremkach na babeczki. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!













2 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie babeczki.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń