Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 23 maja 2016

Portobello faszerowane kuskusem pod chrupiącą kruszonką



 Pieczarki portobello z kuskusem i kruszoną są iIdealne jako przystawka czy dodatek do głównego dania. Sprawdzą się również w roli lekkiego lunchu. 


 Portobello faszerowane kuskusem pod chrupiącą kruszonką

 Składniki:

  •  2 pieczarki portobello
  •  4 łyżki kuskusu
  • 10 łyżek wrzątku
  •   sól
  •    pieprz
  •   łyżka masła
  •   łyżka mąki
  •   3/4 szklanki mleka
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 duże garście startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera
  •   natka pietruszki
  •   garść bułki tartej panko
  •   olej rzepakowy



Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem. Masło topimy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zalewamy ją stopniowo mlekiem i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego i gładkiego beszamelu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy połowę sera żółtego. Sosem zalewamy kuskus, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Kaszą faszerujemy pieczarki (ogonki należy uprzednio usunąć). Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierch posypujemy pozostałym serem wymieszanym z panko. Całość delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Zupełnie zapomniałam o istnieniu tych pieczarek, a nie dalej jak kilka miesięcy temu jadłam ja na okrągło. Dziękuję za przypomnienie. Mam na nie ochotę :D Zwłaszcza w tak kuszącej, pysznej odsłonie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń