Naleśniki gryczane (naleśniki z białej kaszy gryczanej) na soku jabłkowym - naleśniki bezglutenowe
Składniki na ok. 6-7 sztuk
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 2 szklanki wody
- sok jabłkowy -ok. 1 szklanki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, przekładamy do miski i
zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy pod przykryciem na noc. Rano
kaszę odsączmy na sicie i przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę
dolewając tyle soku, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Dodajemy cukier i jajko i ponownie blendujemy. Smażymy wylewając porcję ciasta
na teflonowej patelni - do smażenia
polecam masło klarowane - naleśniki będą miały przyjemny maślany posmak,
a ciasto nie będzie się przyklejało do patelni. Naleśniki wychodzą bardzo
delikatne, puszyste i elastyczne.
Idealne do zwijania.
Farsz
- 500 g gęstego serka twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- dżem porzeczkowy
Każdy naleśnik smarujemy dżemem i wykładamy porcję sera. Zwijamy
w rulon albo składamy w kopertę. Smacznego!