poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Wygląd ma znaczenie -10 prostych sposobów na dekorowanie tortów i ciast

Wygląd ma znaczenie -10 prostych sposobów na  dekorowanie tortów i ciast


Gotowanie i pieczenie domowych ciast stało się ostatnimi czasy bardzo popularne. Niejedna Pani / czy też Pan ;) / Domu chce zabłysnąć przed swoimi domownikami i gośćmi smaczną i ładnie wyglądającą potrawą. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale ostatnio coraz większą uwagę przywiązujemy również do estetyki talerza. Zwłaszcza podczas pieczenia słodkości, ta ostatnia ma niebanalne znaczenie. Jak wiadomo- najpierw jemy oczami.  Pięknie udekorowane ciasto zachęca do jego skosztowania, choć czasem spotykałam się z komentarzami "tak piękne, że aż szkoda zjeść" ;) . Często szukając słodkich inspiracji na stronach internetowych, również kierujemy się tym, jak dany wypiek wygląda. Zdjęcie  ma zasadnicze znaczenie i od tego jak zaprezentujemy deser zależy, czy czytelnik skusi się na powtórzenie przepisu, czy też z tego zrezygnuje. 

Patrząc na zdjęcia niektórych ciast i tortów możemy zwątpić we własne umiejętności- "Lepiej dam sobie z tym spokój, nigdy czegoś takiego nie  będę potrafił/a zrobić". Jeśli choć raz przemknęła Ci przez głowę  taka myśl, ten artykuł jest dla Ciebie. Poniżej prezentuję kilka pomysłów na łatwe, ale jednocześnie zachwycające udekorowanie ciast i tortów. Kilka prostych trików dekoracyjnych i zupełnie odmienimy charakter naszych deserów.

1. Zastosowanie kontrastowych barw-  ciasto z kremem czy też tort utrzymany w kolorystyce bieli i czerni to pomysł na efektowny i elegancki deser (patrz przepis na Tort "Biel i Czerń"). Możemy "podzielić" ciasto na dwie części, podkreślając granicę chociażby chipsami czekoladowymi i układając z nich coś na kształt kłosa.


 Możemy też wykorzystać kontrastowe barwy bezpośrednio w cieście- bazują na tym chociażby takie ciasta jak zebra (przepis pod linkiem) czy dwukolorowe babki (Jaglana babka Black & White- klik). Metoda kontrastowa sprawdza się również w sernikach- przepis niebawem na blogu.



2.  Dekoracyjna kratka z lukru lub polewy czekoladowej - to doskonały sposób na dekorację chociażby sernika (patrz przepis na sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką). Lukier jasny polecam zrobić z soku z cytryny utartym z taką ilością cukru pudru, aby uzyskać gęsty lukier. Aby otrzymać ciemny lukier, wystarczy dodać łyżeczkę dobrego kakao.

 
3. Tort czy ciasto kremowe wystarczy obłożyć wafelkowymi kuleczkami w czekoladzie i efektowna dekoracja gotowa. Aby wzbogacić naszą kompozycję, na wierzchu ciasta możemy ułożyć prostą dekorację z czekoladowych chipsów (dekorując ciasta często po nie sięgam, gdyż są efektowne a do tego smaczne i chrupiące), czekoladowych paluszków (dostępne są w przeróżnych smakach, więc możemy dopasować je do smaku ciasta) czy pralinek. (Patrz przepis na Tort truskawkowo-pomarańczowy).



4. Naturalne zabarwienie ciasta- wystarczy podczas pieczenia ciasta dodać do niego naturalnych barwników, aby podkręcić kolor naszego wypieku. Wspaniałym przykładem jest tutaj tureckie ciasto Leśny Mech (występujący też pod nazwą Runo Leśne) czy buraczkowy sernik (patrz przepis) zawdzięczający swoją oszałamiającą barwę dodatkowi buraków. W przypadku takich ciast nie musimy zbytnio namęczyć się nad dekoracją- wierzch tortu "Leśny Mech" (patrz przepis - Tort Serowy "Leśny Mech") wystarczy posypać czy to ziarenkami granatu czy też suszonej żurawiny.  W tym przypadku boki obłożyłam również chipsami czekoladowymi (mówiłam, że często po nie sięgam ;) ) .




5. Wykorzystanie cukrowych galaretek, masy marcepanowej i dekoracyjnych kuleczek- w sklepach dostępne są różne gotowe produkty, po które możemy sięgnąć, kiedy chcemy w prostu sposób zamienić zwykłe ciasto w prawdziwe arcydzieło (albo chociaż spróbować to zrobić ;) ). Idealnie sprawdza się tutaj gotowa masa marcepanowa. Dostępna jest w różnych kolorach. Pisałam na blogu, że nie przepadam za ciastami zatopionymi pod ogromną ilością masy cukrowej.  Jednak od czasu do czasu sięgam po masę marcepanową- wałkuję ją bardzo cienko i nie dominuje ona ciasta (jak to często bywa w przypadku kupnych tortów z masą cukrową). Jeśli masa marcepanowa jest zbyt twarda, możemy wstawić ją na 4 sekundy do mikrofali. Aby masa marcepanowa dobrze i długo trzymała się na torcie, należy pokryć go warstwą kremu maślanego (ok. 200 g miękkiego masła miskujemy z ok. 700 g cukru pudru, dodając pod koniec sok z połowy cytryny i łyżkę letniej wody- miksujemy do uzyskania gładkiej masy). Podczas wałkowania masę marcepanową podsypujemy  cukrem pudrem. Aby nie była matowa, wystarczy posmarować ją odrobiną wody. Do lekko zwilżonej masy marcepanowej świetnie przyklejają się różne dodatki- takie jak chociażby dekoracyjne kulki. Ostatnio na rynku pojawiły się kulki zbożowe w różnych skorupkach- przez czekoladowe po truskawkowe. Polecam je, gdyż w przeciwieństwie do innych tego typu ozdób (kulek cukrowych), oprócz tego, że ładnie wyglądają, to jeszcze dobrze smakują. Aby nie pokrywać całego ciasta bardzo słodką masą marcepanową, polecam udekorować nią wierzch tortu. Efektowny rant zrobicie z cukrowych galaretek.
 Patrz przepis na Kruchy tort jabłkowo-kokosowy - link


6. Prosty dekor z kremu, kokosu i czekoladowych dodatków- szczególnie polecam wykorzystać go przy klasycznym połączeniu w torcie ananasowo-kokosowym. Przepis pojawi się niebawem na blogu. Tymczasem podaję przepis na krem, który idealnie sprawdza się podczas dekoracji ciast. 
 
Krem:
·         500 g mascarpone
·         sok z połowy cytryny
·         200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         cukier puder do smaku- 3-4 łyżki

Serek ucieramy ze śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę. Zakwaszamy odrobiną soku z cytryny. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką robimy rant- fale. Zmieniamy końcówkę na okrąg- bez żadnych wzorów. Zdobimy boki tortu- robimy w rzędzie 3 kleksy i za pomocą małej szpatułki płynnym ruchem naciskając od środka rozciągamy kleks w prawą stronę. Ponownie robimy rząd składający się z 3 kleksów - tuż obok wcześniejszego rzędu. Ponownie rozciągamy każdy kleks w prawą stronę. W ten sam sposób tworzymy pozostałe rzędy  zdobiąc szczelnie boki tortu. Wierzch delikatnie posypujemy kokosem- połowę ciasta zostawiamy czystą. Na niej układamy wzór z czekoladowych rureczek. W rant wciskamy pralinki kokosowe i czekoladowe chipsy.



7.  Dekoracyjna kratka- plecionka na ciasto i torty:
Dowolną masą zdobimy ciasto używając rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką- robimy koszyczek. Na zdjęciu pokazałam jak prosto można go wykonać. Do koszyczka możemy "włożyć" cokolwiek nam się wymarzy. U mnie są to cukrowe galaretki.  Przepis na Torcik Koszyczek Wiosny niebawem na blogu ;) .




8. Wykończenie boków ciasta rurkami waflowymi czy (jeśli oczywiście lubicie) biszkoptami. Ten sposób sprawdza się zawsze- nie tylko w przypadku tortów. 



9. Boki ciasta możemy również pokryć odrobiną czekoladowego kremu i przykleić do niego posiekaną czekoladę z orzechami (polecam przed siekaniem schłodzić w lodówce) - patrz przepis na Czekoladowy tort jaglano-brzoskwiniowy) . Do pokrytych kremem boków tortu bardzo łatwo przymocujecie również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe (patrz przepis na Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału).





10. Dekorowanie muffinek to temat rzeka. Wystarczy mieć rękaw cukierniczy z różnymi końcówkami i możemy stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Jednym z moich ulubionych sposobów na dekorację babeczek są wiatraczki - ciasteczka przygotowane na bazie tortilli. 

Wiatraczki:
  •  placek tortilli pszennej
  •   2 łyżki gęstych powideł
  •   lukier pomarańczowy  i pomarańczowo-czekoladowy
  • maczek smak mango Delecta
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  •  płatki czekoladowe Delecta
Z placka tortilli wycinamy małe kwadraty.  Każdy róg kwadratu przecinamy do połowy, co drugi róg kwadratu zwijamy do środka, pośrodku układamy odrobinę powideł.  Środki lekko dociskamy. Wiatraczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-7 minut, temp. 180 stopni - muszą się zarumienić. Wystudzone wiatraczki dekorujemy- każde ramię wiatraczka smarujemy odrobiną lukru i posypujemy ulubioną posypką. Posypki ładnie przykleją się do lukru. Kiedy zastygną, każdy wiatraczek nabijamy na wykałaczkę. 

Mając przygotowane wiatraczki z łatwością możemy przygotować wzgórza z wiatrakami- babeczki dekorujemy dowolną  masą używając do rękawa cukierniczego końcówki z gwiazdką. Każdą posypujemy różnymi posypkami, w środek wbijamy po  jednym wiatraczku.

I na zakończenie podsyłam Wam pomysł na babeczki myszki - - babeczki pokrywamy warstwą masy używając tzw. tępej końcówki. Oczy robimy z płatków czekoladowych, noski z kuleczek zbożowych w różowej skorupce, a uszy z chipsów czekoladowych. Patrz- przepis na Muffiny z Krainy Czarów




Mam nadzieję, że moje pomysły na proste dekoracje przypadną Wam do gustu i sięgniecie po któryś w najbliższej przyszłości. Dajcie znać ;) . 

4 komentarze:

  1. Małe dzieła sztuki! Moja mama ma rękę do pięknego i finezyjnego dekorowania tortów. Sama używam gotowych ozdób, owoców, draży lub robię różne wywijasy za pomocą wyciskarki do kremów. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) . W kuchni - zwłaszcza podczas pieczenia ciast- przydają się zdolności manualno-artystyczne :) . Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Ale cudeńka, gratuluję fachu w rękach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) , cały czas ćwiczę dokładność i cierpliwość ;)

      Usuń